Pełne Gary. Warsztaty Kuchni Gruzińskiej okiem uczestniczki

28/08/2020

Pełne gary.

Wisława Szymborska w wierszu pt. Może  być bez tytułu pisze  „Doszło do tego, że siedzę pod drzewem (….) I  skoro tutaj jestem, musiałam skądś przyjść / a przedtem w wielu jeszcze miejscach się podziewać /Tak się złożyło , że jestem i patrzę /(…) na taki widok zawsze opuszcza mnie pewność, że to co ważne / ważniejsze jest od nieważnego.”

Przyszły mi do głowy te słowa poetki -  Noblistki zupełnie nieoczekiwanie, pewnie po to, by oddać nastrój chwili i refleksje, które się we mnie obudziły.

Zacznę więc od początku.

Jestem z Polski. Jestem z Gruzji. Jestem z Ukrainy. Jestem z Anglii.
Teraz wszyscy jesteśmy tutaj, w Polsce. Jesteśmy tutaj, w Fundacji Emic w Toruniu, w piękne sobotnie popołudnie.

Spotkaliśmy się ciekawi świata, naszych sąsiadów z bliskich i dalekich krajów na fantastycznych  warsztatach Pełne gary, dzięki którym mogliśmy uczestniczyć w przygotowaniach gruzińskich potraw. Ekaterina Lemonjava zostawiła nam także kilka przepisów i teraz możemy te cudeńka wykonać we własnej kuchni.

Atmosfera wspaniała, żarty, pytania, krojenie cebuli, zawijanie chaczapuri to coś niezwykle ekscytującego, a wyglądało na coś bardzo zwyczajnego.

Warsztaty poprzedziła krótka prezentacja z Gruzji.

Ekaterina opowiedziała nam o tym, że różne są obowiązujące nazwy jej państwa, czego dowód mieliśmy w prezentacji, której nadała ona tytuł” Georgia on my mind - Live ”. „Georgia w mojej głowie”  jak   -  śpiewał m.in. Ray Charles.

A więc Gruzja to  Saqartveelo, Georgia, Gurjistan, Lietuwa w zależności od tego, kto tą nazwą się posługuje.To kraj wolności i przygody, piękny , z tradycjami: chrześcijaństwo  datowane na 326 r., cudowne wina przygotowywane już 8000 tysięcy lat temu, 527 rodzajów winogron; opowiadała o potrawach z Gruzji Wschodniej, z Zachodniej, o deserach , różnych rodzajach Chaczapuri, gruzińskim alfabecie  i wielu innych sprawach.

A teraz dla odważnych kulinarnie niektóre z  przepisów Ekateriny:

Chachapuri :

 Ciasto:

*300 g maki,
*ser gouda - 250-300 g,
*jajko 1 szt, (dodajemy do sera)
*olej 20 g., dodany do  ciasta,

(sposób przygotowania ciasta podobny jak ciasta drożdżowego, drożdże zamoczone w szklance ciepłej wody, której dodajemy tyle, by było lekkie i puszyste)

*masło do posmarowania chaczapuri - 10 g
Tajemnice formowania chaczapuri na You Tube.
Czas pieczenia: 15 minut w nagrzanym piekarniku

 A potem poezja.   W jedzeniu.

Fchali z bialej kapusty:

*biała kapusta około 500 g.(ugotować!)
*1 burak  gotowany,

Na  patelnie usmażyć   burak, 1 marchew, 1 cebulę,

Dodać to wszystko do gotowanej kapusty ,(która po gotowaniu nie może   mieć ani  grama wody, wycisnąć!). Miksować  wszystko, na  zimno. Na końcu  dodać  orzechy.

Do sosu z orzechami potrzebujemy:

*około 150 g orzechów włoskich,
*około 20 g cebuli,
*jeden ząbek czosnku,
*szczyptę  ostrej papryki,
*kolendrę suszoną,
*kozieradkę, przepięknie brzmiącą po gruzińsku fenugreek
Orzechy muszą być włoskie!

Tego  sosu  używamy jeszcze do bakłażanów, do czerwonej fasoli, do szpinaku, do zielonej gotowanej fasoli, do papryki.

Jak widzicie, słuchaliśmy uważnie naszej Mistrzyni.
pelne gary
Natalia też była ciekawa, wciąż dopytywała.
pelne gary 1Tło może takie  sobie, ale prezentacja piękna.

By poznać bliżej smak Gruzji trzeba przyswoić sobie przynajmniej kilka terminów. Kto ma problem z ich znaczeniem, niechaj szuka odpowiedzi, gdzie chce, najlepiej u źródła.

Zwroty i słownictwo do zapamiętania:

*sufra  Firosmani,
*Chaczapuri,
*Mchadi,
*Fchali,
*Lobiani.

Tak było. A  jak będzie na kolejnych warsztatach? Niespodzianka, ale aż  chce się na nie czekać.
Poznawanie ludzi, ich kultury, smaków ich kuchni to coś fantastycznego.
W tamto sobotnie spotkanie to co wydawało się  nieważne, stało się ważne.


Autorka: Wiesława Chmielewska uczestniczka warsztatów 

Projekt współfinansowany jest przez Kujawsko-Pomorską Federację Organizacji Pozarządowych, w ramach programu "Rozwój-aktywność-niezależność. 10-lecie Federacji"

Przekaż darowiznę #GOŚĆWDOM

Wierzymy w polską gościnność i dlatego zapraszamy cię do udziału w zbiórce pod hasłem: #GOŚĆWDOM

Zbieramy pieniądze na bezpieczny dom dla uchodźczej rodziny z dziećmi, a konkretnie: wyposażenie dwupokojowego mieszkania w Bydgoszczy i opłacenie przez pół roku jego wynajmu.
Potrzebujemy zebrać jak najszybciej 19 500 złotych. Prosimy o darowiznę.

Możesz przekazać darowiznę klikając w wybraną kwotę poniżej lub robiąc tradycyjny przelew na konto:
Nazwa odbiorcy: FUNDACJA EMIC
N
umer konta: 91 1020 5011 0000 9502 0292 5972
tytuł przelewu: darowizna GOŚĆ W DOM

Przekaż darowiznę #GOŚĆWDOM

20 zł

Cegiełka do domu, który zapewni rodzinie z dziećmi bezpieczny start w Polsce.

Przekaż darowiznę #GOŚĆWDOM

2000 zł

Honorowy Gospodarz rodziny - pokrycie kosztu wynajmu i opłat mieszkania na miesiąc.

Przekaż darowiznę #GOŚĆWDOM

50 zł

Zakup kompletu naczyń lub pościeli dla rodziny, by mogła poczuć domową atmosferę.

Przekaż darowiznę #GOŚĆWDOM

Samodzielnie wpisuję kwotę, którą chcę przekazać w ramach polskiej gościnności.