Polityka prywatności, polityka cookies

Dane gromadzone za pośrednictwem strony Fundacji Emic oraz innych serwisów przez nią prowadzonych


Przywiązujemy dużą wagę do poszanowania prywatności osób odwiedzających naszą stronę internetową oraz inne serwisy prowadzone przez Fundację Emic. Gromadzimy dane w takim zakresie, w jakim jest to niezbędne do sprawnego zarządzania naszą stroną i wykorzystujemy je tylko i wyłącznie w tym celu.

Nasza strona automatycznie zbiera niektóre dane użytkowników, w tym: adres IP, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego oraz nazwę domeny, z której użytkownik wchodzi na naszą stronę. Dane te są zbierane w celu zapewnienia najwyższego poziomu bezpieczeństwa naszej strony. Wykorzystujemy dane do generowania statystyk odwiedzin naszej strony (za pomocą Google Analytics), co pomaga nam sprawnie administrować stroną, zapewniać jej wysoką wartość merytoryczną, analizować udostępnione na niej treści.

Użytkownicy mogą korzystać z naszej strony anonimowo, nie zabiegamy o identyfikację danych. Aby korzystać z naszej strony nie ma potrzeby rejestracji. Nie przekazujemy żadnych gromadzonych przez stronę danych innym podmiotom niż Google Analitycs, nie udostępniamy ich nikomu, chyba że z takim żądaniem zwrócą się do nas instytucje uprawnione. Grantodawcy otrzymują od nas dane, które nie kwalifikują się do zbioru danych osobowych (np. liczba wejść na stronę, demografia wejść lub wiek osób, które odwiedzają naszą stronę).

Zbieranie i przetwarzanie danych

Dane osobowe, które zbierane są na stronach internetowych Fundacji Emic od użytkowników w związku z ich udziałem w prowadzonych przez Fundację Emic programach/projektach podlegają przetwarzaniu zgodnie z regulaminem odpowiedniego programu/projektu. Niektóre dane, które uzyskiwane są w związku z odwiedzinami użytkowników na stronie Fundacji Emic, nie są przyporządkowane do żadnego programu (zwane są dalej „danymi o połączeniach”). Część z nich może stanowić dane osobowe. W takim przypadku są one przetwarzane przez Fundację Emic zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych. Zarówno te dane jak i pozostałe dane o połączeniach - co do zasady - nie są udostępniane innym odbiorcom danych. Mogą jednak być powierzone innym podmiotom w trybie przewidzianym przez wspomnianą ustawę lub udostępniane w formie zanonimizowanej dla celów statystycznych. Mogą również być udostępnione na żądanie uprawnionego podmiotu zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.

Polityka dotycząca cookies

Nasza strona internetowa www.emic.com.pl wykorzystuje pliki tekstowe cookies (ciasteczka) w celu dostosowania serwisu do potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych. Stosujemy cookies w celu zbierania informacji o sposobie korzystania naszej strony i jej odpowiedniej konfiguracji. Wiedza ta pozwala nam ulepszać strukturę i zawartość naszych stron. Ciasteczka nie są stanowią zagrożenia dla urządzenia użytkownika, potencjalnie mogą jednak stanowić zagrożenie dla jego prywatnosci. Cookies używają również serwisy, do których się odwołujemy pokazując np. Facebook czy Youtube. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies, tak by nie zbierały informacji. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla cookies stosowanych na naszej stronie.

Polityka dotycząca gromadzenia informacji

Prowadząc naszą działalność statutową i odwołując się do ofiarności publicznej korzystamy z kontaktów osób, które interesują się naszymi działaniami. Dane osobowe gromadzimy w bazie stworzonej w One Drive, udostępnionej jedynie upoważnionym pracownikom i współpracownikom fundacji Emic.

Bazy używamy do:

  1. wysyłania zaproszeń na wydarzenia, projekty oraz inicjatywy przez nas organizowane i współorganizowane.
  2. przesyłania informacji o naszych publikacjach, materiałach edukacyjnych, promocyjnych, badaniach.
  3. wysyłania informacji o możliwości wsparcia naszej działalności.

W naszych działaniach przestrzegamy najwyższych standardów etycznych i dbamy o ochronę prywatności osób, które powierzyły nam swoje dane. Przechowywane przez nas dane osobowe udostępniamy wyłącznie firmom prowadzącym na nasze zlecenie usługi w zakresie serwisowania systemu informatycznego, druku, wysyłki pocztowej, usług księgowych, prawniczych oraz językowych. Podmioty te mają dostęp do powierzonych im danych wyłącznie w celu realizacji naszego zlecenia w oparciu o umowę o powierzeniu przetwarzania danych osobowych i nie mogą wykorzystywać udostępnionych im danych do innych celów lub przekazywać ich innym podmiotom. Są też zobowiązane do zachowania poufności i bezpieczeństwa wszelkich danych osobowych, które zostały im udostępnione.

Zaproszenia i informacje

Przetwarzamy dane kontaktowe w postaci imienia, nazwiska, adresu e-mail, a w niektórych przypadkach (przy wysyłce pocztowej) adres korespondencyjny, adres zamieszkania lub stanowisko i adres służbowy, aby wysłać informacje o naszych działaniach. Dane osobowe pozyskane przez nas ze źródeł publicznie dostępnych lub przekazane nam dobrowolnie przez osoby, z którymi kontaktowaliśmy się w związku z organizowanymi wcześniej wydarzeniami, projektami i akcjami przechowywane są w systemie OneDrive i przetwarzane w celu informowania o naszych działaniach i zapraszania do organizowanych przez nas kolejnych projektów i działań.

Odbiorcy naszych zaproszeń oraz informacji mają prawo zażądać dostępu do swoich danych, ich sprostowania lub sprzeciwienia się ich dalszemu przetwarzaniu. Fundacja Emic zapewnia możliwość usunięcia danych z bazy kontaktów – w tym celu należy skontaktować się z nami mailowo pod adresem emic@emic.com.pl.

Dane darczyńców

Fundacja Emic pozyskuje środki na swoje działania od darczyńców indywidualnych, instytucji i firm. Fundacja przyjmuje darowizny przekazywane przelewem na konto bankowe lub on-line za pośrednictwem systemu Przelewy 24. W przypadku darowizny przekazanej na konto przetwarzamy imię, nazwisko i adres zameldowania darczyńcy, informację o wysokości darowizny (widoczne w opisie przelewu). W przypadku darowizny przekazanej za pośrednictwem systemu Przelewy 24 prosimy o podanie imienia i nazwiska, żebyśmy wiedzieli, kto jest stroną transakcji, kwoty darowizny oraz adresu e-mail, który jest niezbędny do technicznej obsługi płatności. Podanie tych danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przekazania darowizny za pośrednictwem systemu Przelewy24.

Udział w projektach, akcjach, szkoleniach, poradnictwie prawnym i psychologicznym, lekcjach j. polskiego oraz innych wydarzeniach organizowanych przez Fundację

W przypadku akcji i działań prowadzonych przez Fundację, które wymagają od uczestników rejestracji, zakres przetwarzanych danych określony jest w regulaminie danej akcji. Uczestnikowi przysługuje prawo dostępu do treści danych osobowych oraz możliwość ich poprawiania.

Żądanie usunięcia danych

Jeśli zażądasz usunięcia swoich danych z naszej bazy kontaktów lub sprzeciwisz się ich przetwarzaniu, usuniemy Twoje dane z bazy i nie będziemy przesyłać Ci informacji, których nie chcesz otrzymywać. Wycofanie zgody na przetwarzanie danych nie rzutuje na zgodność z prawem przetwarzania danych osobowych w oparciu o zgodę wyrażoną przed jej cofnięciem.

Zakres i zmiana polityki prywatności naszego serwisu

Opisane zasady ochrony prywatności dotyczą jedynie serwisów znajdujących się w domenie emic.com.pl oraz stron internetowych poświęconych naszym projektom i działaniom, których jesteśmy wyłącznym administratorem. Nie odpowiadamy za politykę prywatności innych stron internetowych, do których linki znajdują się w naszym serwisie lub które linkują do naszej strony. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany powyższej polityki prywatności poprzez opublikowanie jej nowej wersji na naszej stronie internetowej.

Kontakt i dodatkowe informacje

W razie pytań dotyczących polityki prywatności Fundacji Emic, prosimy o kontakt na adres: emic@emic.com.pl